Monday, June 10, 2019

Resepi Kerang Rebus cicah Air Asam bersama Cik Cikyn

Hai korang semua

Kali ini Cik Cikyn ingin berkongsi resipi kerang rebus dicicah air asam.
Cewahhhh rasa macam nak makan lagi jer... =) Namun alangkah baiknya kalau ada orang yang rajin nak tolong kopekkan kulit kerang tu untuk Cik Cikyn terus ngappppp jer. Heaven. Resipinya sangat lah mudah. Tidak perlu nak berperang lama sangat di dapur tapi yang penting ummmpppphhh. (thumbs up).

Bahan-bahan untuk KERANG REBUS:

kerang yang dicuci bersih - 2kg
serai yang dititik - 4 batang
daun limau purut - 3 @ 4 helai
bawang merah dihiris - 3 biji
bawah putih dihiris - 4 biji
asam keping - 1 keping
garam secukup rasa

Rakan-rakan boleh lah menonton video pendek  yang Cik Cikyn sediakan ini untuk melihat langkah seterusnya:




Bahan-bahan untuk AIR ASAM

bawang besar dihiris halus - 2 biji
cili merah besar dikisar - 8 batang
cili merah kecil dikisar - 3 batang (pilihan) - kalau anda nak pedas
belacan - anggaran sebesar ibu jari (pilihan) - mana tau ada yang alergik
air asam jawa - satu cawan
daun ketumbar dihiris - ikut suka
jus limau kasturi - ikut suka
garam dan gula secukup rasa

Rakan-rakan boleh lah menonton video pendek yang Cik Cikyn sediakan ini untuk melihat langkah seterusnya:


Okay selesai dua-dua resepi so dah bole nyumnyummmmm...


.................................
XOXO
Cik Cikyn



You might also like:

Related Posts with Thumbnails