Monday, June 21, 2010

SaLam PAntai ke Pantai

17/6/2010
Salam semua. Hari ni bru jer pulang dari kampung halaman ayahanda. Ok....byk benda nak cakap sebenarnya tapi kepala semacam dah mereng jer. Almaklumlah perjalanan masa yang agak lama (bukan lama tapi memang lama).......tapi aku nie jadi penumpang lelap jer....almaklumlah tak bape layak untuk drive sejauh alam. Ok..apa yang pasti kat kampung memang sangat kecoh sebab ramai sangat sepupu sepapat aku yang masih lagi di gelar budak kecik. Jadi kiranya aku ni kategori budak besar la kan?? memang pun umur pun dah nak masuk 22 bulan 8 ni...YEYEYE....boleh claim hadiah...!!! ( mengada macam budak kecik jer c-kyn)....

Duduk kat kampung tu 4 hari 3 malam jer.. ayat paling serasi dengan abah kalau masa kitaorang malas nak balik kampung (" balik la selagi nenek ngan atuk masih ada... nanti kalau masa nenek dan atuk dah tak ada baru nak balik dah tak ada guna")--------ok, insaf sekejap dengan ayat abah tu..hehehehe.. tapi balik jer kampung..nanti abah majuk siapa nak pujuk. Mestilah mama yang kena pujuk.hahaah (sorry mama, abah).

Untuk 4 hari tu aku menjadi kejap la orang gaji kampung sekejap...sebab tak ada orang lain yang nak wat keje rumah tu....Acehhhhh..jadi kampung girl kejap... Basuh pinggan kat tepi kolah..tak layan la sinki nie. Masak sup guna dapur kayu api... dapur gas nie campak tepi kejap. Memang mahsyuk...sebab aku pun dah jadi macam bau kambing belaan Pak Long aku tu.

Hari pertama rehat dulu sebab kenduri akikah anak Su. (penat beb baru sampai). Hari kedua kita masak laksam---jadi asistant tak bertauliah untuk Su. Ok, hari ketiga, kita duduk atas lantai bersama-sama dan mengupas ubi kayu, menghirisnya hingga nipis untuk dibuat ubi...(memang mau patah pinggang mak cik ni oiiii)....thankz to Amalina dan Iedin coz meminjamkan tangan pada kakak yerrr...Petang pergi rumah Mak Long makan Laksam dan Laksa Penang..memang tahap sengkak gak la perut eden...(nak jaga hati Mak Long hahahahaha..habis semua aku balun).... Bahagian yang paling best 2 malam yang terakhir..elektrik memang cemburu sebab tak nak memunculkan diri sampai pukul 11 malam.....sengal betul la.... Lepas tu abah pun merayu-rayu lah kat Pak Cik TNB tu supaya baiki cepat sikit------"Encik kami nak tengok football la". Hahahaaaa....mana ada abah nak merayu, tapi nasib baiklah budak-budak ni dapat la tengok football diorang tu....

No comments:

Post a Comment

You might also like:

Related Posts with Thumbnails